Houby

Náš národ je považován za národ houbařů. Dalo by se říct, že nikde na světě nemá houbaření takovou tradici jako u nás. Není však houba jako houba. Z některých si můžeme uvařit skvělý pokrm, jiné však mohou mít navíc nemalé pozitivní účinky na naše zdraví – v tomto případě je řeč o medicinálních neboli funkčních houbách.

Teplé dny a do toho i pár těch deštivých a v lesích se dějí divy. Lze říct, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí, nejvíce v rozmezí července a září. Pokud však propásnete tuto houbařskou sezónu, nezoufejte. Houby si můžete vypěstovat i doma, a to právě jednu z medicinálních hub jménem hlíva ústřičná.

Královna hub

Nejde zrovna o nejvoňavější a nejkrásnější z hub, příroda však toto všechno vynahradila jejími účinky. Proto jí v kategorii „pozitivní účinky na lidský organismus“ patří pomyslný trůn. Můžeme ji klidně používat v kuchyni, ale díky unikátním účinkům polysacharidů se intenzivně využívá i ve farmaceutickém průmyslu. „Polysacharidy se při vaření hlívy ústřičné neuvolní (malou část rozpustných glukanů lze varem či horkou vodou extrahovat, ale je to nevýznamné množství), ale i sofistikovanou purifikací, tedy vyčištěním látek, můžeme odemknout zdravotní potenciál této houby“ říká Ing. Ardián Doboly ze společnosti Natures. „Tehdy dokážeme získat přírodní polysacharidy nazývané beta glukany ve vysoké čistotě. Jejich účinky jsou ve vědecké obci dlouhodobě známé a mnohokrát potvrzené. Fungují nejen jako prevence, ale pomáhají i rychleji se uzdravit ze začínajícího onemocnění. Beta glukany je vhodné podávat i v době, kdy se užívají antibiotika, která působí i proti prospěšným mikroorganismům v těle. Nejčastěji jsou postiženy střevní bakterie, což může vést k průjmům a dalšímu oslabování imunity. Beta glukan v tomto případě působí tak, že podpoří imunitní systém, aby úspěšněji likvidoval mikroorganismy způsobující onemocnění a zároveň podpůrně působí na takzvané dobré bakterie. Podpůrný, probiotický vliv beta glukanu na tyto probiotické bakterie byl vědecky prokázán,“ dodává Adrián Doboly.

Pěstování hlívy ústřičné v domácích podmínkách

Hlívu si můžete vypěstovat i doma v bytě či na zahradě. Je to velmi nenáročná plodina, která nepotřebuje žádné zvláštní podmínky. Jediné, co je potřeba je denní světlo alespoň po část dne a správná teplota. Existuje několik způsobů, jak si houbu vypěstovat. Asi nejjednodušší pro začátečníky je zakoupit si substrát s naočkovanou sadbou. Hlívové zahrádky můžete zakoupit v zahradnictvích, hobby marketech nebo na internetu. Zvolíte si velikost a můžete začít 😊. Balení umístěte na místo pěstování, nejlépe s teplotou 20 až 25°C. Během následujících týdnů se obal přisaje k substrátu a z otvorů začnou vyrůstat menší shluky plodnic. Poté je dobré zahrádku přesunout do chladnější místnosti, kde je zhruba 10 až 15 °C i vyšší vlhkost. Stále by také měla mít přísun denního světla. Houby překryjte fólií, díky níž vznikne vlhké mikroklima vhodné pro růst hub. Poté houby sledujte a jakmile začne docházet k narovnávání podvinutých okrajů klobouků hub – gratulujeme, právě jste vypěstovali své houby a můžete si je pěkně sklízet 😊.

Pokud chcete v pěstování pokračovat, je dobré nechat zahrádku 2 až 3 týdny odpočinout a následně celý proces opakovat. Povětšinou jedno balení zajistí 3 sklizně.

A nyní už jde jen o to si houby náležitě vychutnat. Připravíte z ní polévky i omáčky, skvěle se hodí také do těstovin, slaných závinů, koláčů a quiche. Můžete ji naložit na kyselo nebo z ní připravit houbové “burgery”. Její použití je všestranné! V případě, že se vám celý tento proces nechce procházet, a přesto si chcete dopřát účinky této královny hub, tak poradce v oboru pěstování hub, Ing. Ivan Jablonský, CSc., radí „Gurmáni už dnes znají nespočet chutných receptů z hlívy ústřičné, které organismu v každém případě mohou jen pomoci. Beta glukan je však v čerstvé houbě vázán a v této formě je z něj využito jen velmi malé množství. Navíc, největší obsah beta glukanu se nachází právě na nožkách, které jsou pro svou tuhost těžce stravitelné. I z těchto důvodů je pro kvalitní podporu zdraví a krásy vhodnější užívat beta glukan ve formě výživového doplňku.

Omega3 mastné kyseliny: esenciální mastné kyseliny si tělo nedokáže vyrobit samo, proto bychom si měli dopřát jednou týdně tučnější mořskou rybu (ne z umělého chovu). Nachází se i v semenech (len, chia) a olejích z těchto semen a ryb.

Vitamín D: přispívá ke správnému fungování imunitního systému, podílí se i na dobré náladě. V organismu se vytváří vlivem slunečního záření, jehož intenzita je v dostatečné míře jen v létě. Proto je dobré tento vitamín doplňovat ve formě výživového doplňku.   

Vitamín C: jeden z nejdůležitějších vitamínů v naše těle (kyselina askorbová) se podílí na tvorbě hormonů a má antioxidační účinky. Jeho nejlepším zdrojem je čerstvá zelenina a ovoce.

Ing. Adrián Doboly
Je odborníkem na imunitu a beta glukan. Problematice beta glukanu a podrobnému zkoumání jeho účinků na zdraví se věnuje ve společnosti Natures již 20 let. Spolupracoval na výrobě několika výrobků na podporu imunity s obsahem beta glukanu pro dospělé a také pro děti. Aktivně se vzdělává v oblasti a problematice výživových doplňků.
cross